Глобалните продажби на смартфони отчетоха рекорден спад

Сривът се случи на фона на повишена икономическа несигурност и пандемията от Ковид-19

02.06.2020 | 12:12 Редактор: Ралица Братанова
Глобалните продажби на смартфони отчетоха рекорден спад

Глобалните продажби на смартфони отбелязаха рекорден исторически спад през първото тримесечие на настоящата година, когато пандемията от коронавирус удари сериозно потребителските разходи, съобщава изследователската и консултантска фирма в областта на ИТ технологиите Gartner Inc., цитирана от БНР.

Проучването на Gartner установи спад с 20,5% при продажбите на смартфони през първите три месеца на 2020 година спрямо година по-рано.

Сривът се случи на фона на повишена икономическа несигурност и въведените през март от редица държави по света строги карантинни мерки за ограничаване разпространението на коронавируса, отбеляза компанията.

Друг негативен фактор беше спирането на фабрики, много от които в Китай, произвеждащи компоненти за повечето от големите световни производители на смартфони.

Данните показват, че компанията Samsung е запазила водещата си позиция в света с пазарен дял от 18,5%, въпреки че продажбите на смартфони на южнокорейския производител отбелязаха спад през първото тримесечие с над 22 на сто.

На второ място остава Huawei с пазарен дял от 14,2%, след като китайският технологичен гигант отбеляза спад с 27% при продажбите на мобилни телефони на фона и на налаганите от САЩ санкции.

Трети остава американският технологичен гигант Аpple, въпреки че продажбите на iPhone-и се сви през първото тримесечие с едва 8%, като неговият световен пазарен дял е от 13,7 на сто.

Според Gartner глобалните продажби на смартфони през първото тримесечие на годината възлизат на 299 милиона бройки в сравнение с 375 милиона година по-рано.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК