Мъск взима най-големия бонус в историята на световния бизнес

За да го получи, той трябва да откупи акциите при фиксираната цена

30.05.2020 | 09:38 Редактор: Ивет Арабова
Мъск взима най-големия бонус в историята на световния бизнес

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск е изпълнил условията, за да получи първия транш от фиксираните в договора му бонуси, потвърди официално компанията. Възнаграждението е в размер на опции върху 1,7 милиона акции от Tesla и при сегашната котировка на ценните книжа би му донесло 755 милиона долара печалба. Това е най-големият бонус не само в историята на автомобилната индустрия, но и изобщо в световния бизнес. Досегашният рекорд принадлежеше на основателя на Snap Еван Спийгъл, който взе 638 млн. долара през 2017 след успешното излизане на социалната мрежа на борсата.

За да получи бонуса си обаче, Мъск първо трябва да откупи акциите при фиксирана цена (т. нар. strike price) от 350,02 долара парчето. Това означава да извади от джоба си 595 милиона долара. Текущата цена на акциите е 805 долара, така че за предприемача би останала солидна печалба при евентуална препродажба. Бонусният пакет не може да бъде търгуван в петгодишен срок, но Мъск би могъл да продаде част от останалите 38,7 милиона акции, които притежава към момента.

Шефът на Tesla не получава заплата, но в замяна в договора му са предвидени 12 подобни бонуса, обвързани с постигането на определени резултати. За първия пазарната капитализация на компанията трябваше да надхвърли 100 милиарда долара и да се задържи така в рамките на 6 месеца. Мъск вече изпълни това условие.

Цялата статия четете на AutoMedia.bg.

Снимка: Bloomberg/Andrew Harrer

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК