Дания се готви да въведе въглероден данък за преживни животни

Произвеждат метан чрез храносмилателната си система

25.06.2024 | 22:46 Редактор: Толя Стоянова
Дания се готви да въведе въглероден данък за преживни животни

Животновъдството излиза скъпо за датчани. Вероятно Дания ще е първата държава, която ще въведе въглероден данък върху животните. Управляващата коалиция в Копенхаген се е споразумяла за ефективна данъчна ставка в размер на 120 датски крони (16 евро) на тон еквивалент на въглероден диоксид от добитък, включително крави и свине, от 2030 г., пише FT.

Това означава, че животновъдите ще бъдат таксувани с почти 100 евро годишно за емисиите парникови газове от животните. Страните по света се опитват да намалят вредните емисии от производството на храни, което е отговорно за почти една четвърт от глобалните емисии. Животновъдството представлява 11 на сто от глобалните емисии, като почти две трети от тях се генерират от кравите.

Тази цел същевременно трябва да бъде балансирана с продоволствената сигурност.

Преживни животни като крави и овце произвеждат метан чрез храносмилателната си система. Синтетичните азотни торове в тревата, която ядат, също произвежда парникови газове.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Pexels


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 седмици
2 войни има в момента - използват на ден по 7000-8000 снаряда които струват по 3000-4000 долара единия, а на тези безмозъчни връзкари в ЕС кравите им пречели. Танковете и ракетите толкова много вредни газове излъчват на ден че се замислете ще може ли някога това да се изчисти? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
iordanovbg@gmail.com
преди 4 седмици
А каво правиме ние ? Как реализираме Европейския примцип който цапа плаща !!! Като се плаща за нитратните замьрсявания на подпочвените води и амониявите емисии замьрсяващи атмосферата при използването на азотните торове ? Някой нещои да знае ? Сигнализирай за неуместен коментар