Украйна получи първата си пратка боеприпаси от Чехия

Държавата ще получи до 100 000 155-милиметрови снаряда през юни чрез кампанията

25.06.2024 | 15:02 Редактор: Деси Николова
Украйна получи първата си пратка боеприпаси от Чехия

Чешкият министър-председател съобщи, че първата партида боеприпаси, закупена извън Европа по инициатива на Прага, е пристигнала в Украйна, предаде АФП.

Членката на ЕС и НАТО с население от 10,9 млн. души е инициатор на международна кампания за набиране на средства за закупуване на боеприпаси за украинската армия, която се бори с руската инвазия от февруари 2022 г.

Представители на чешкото правителство заявиха миналия месец, че Украйна ще получи до 100 000 155-милиметрови снаряда през юни чрез кампанията, към която се присъединяват държави от цял свят.

"Първата пратка с боеприпаси от нашата инициатива пристигна в Украйна преди известно време. Правим всичко необходимо", написа министър-председателят Петер Фиала в X.

Томаш Копецни, пратеник на чешкото правителство за възстановяването на Украйна, посочи през май, че Киев може да получи милиони снаряди, закупени извън Европа, ако съюзниците успеят да съберат парите.

Към края на май той обяви, че са събрани около 1,7 млрд. евро за закупуването на 500 000 снаряда през първата фаза. Копецни подчерта, че Украйна ще се нуждае от 200 000 снаряда месечно през следващите две години, "само за да постигне баланс" спрямо Русия.

Снимка: БГНЕС