Наводненията в САЩ взеха жертви на фона на покачващите се температури

Загинали са най-малко двама души

25.06.2024 | 12:32 Редактор: Вяра Димова
Наводненията в САЩ взеха жертви на фона на покачващите се температури

Високите температури и наводненията в САЩ продължават. Най-малко двама души са станали жертва на водната стихия, стотици са евакуирани.

Над 3 млн. души са засегнати от наводненията в щатите Небраска, Южна Дакота, Айова, Минесота. Към това наводнените райони са обхванати и от гореща вълна с температури до 37- 38 градуса С.  

Силните дъждове и преливащите реки причиниха огромни щети. Железопътен мост на река Биг Сиукс се срути. Наводненията в района на Омаха вчера принудиха жп превозвача "Амтрак" да използва временно автобуси за превоз на пътниците.

Мъж от Илинойс се е удавил в Спенсър, щата Айова. В Южна Дакота има затворени участъци от междущатска магистрала 29. В  щатите Айова и Южна Дакота в продължение на дни наводненията повредиха пътища и мостове, затвориха и разрушиха предприятия, наложиха евакуация на болници и старчески домове, оставиха градове без електричество и питейна вода.

Президентът Джо Байдън е бил информиран за наводненията и от Федералната агенция за управление на извънредните ситуации вече има изпратен екип в засегнатите райони, информира БНР.

Снимка: БГНЕС