На 5 г. тежи едва 9 кг: Лекари в Газа ще преглеждат деца за недохранване

Програмата ще обхване над 200 000 деца до 5-годишна възраст

24.06.2024 | 19:59 Редактор: Вяра Димова
На 5 г. тежи едва 9 кг: Лекари в Газа ще преглеждат деца за недохранване

Медици в Ивицата Газа обявиха, че работят по програма за прегледи на място на малки деца за тежко недохранване на фона на опасенията, че разселването на палестинците в крайбрежната територия води до разрастване на глада, предаде "Ройтерс". 

Неправителствената организация "Международен медицински корпус" (ММК) и нейни партньори планират да прегледат над 200 000 деца до петгодишна възраст в рамките на кампанията "Намери и излекувай", каза един от медиците, участващи в програмата - Мумауар Саид.

Семейства вече са дошли за прегледи в края на миналата седмица в клиниката на ММК в град Дейр ал Балах в централната част на Ивицата Газа. Тази клиника бе открита, след като неправителствената организация е била принудена да затвори два свои центъра в южния град Рафах заради несигурната обстановка там, казват от ММК, цитирани от БТА.

Петгодишната Джана Аяд е тежала едва девет килограма, когато е била прегледана, като е страдала от стомашно разстройство и повръщане, информира хуманитарният работник Рагда Ибрахим Кеща, докато внимателно държи детето на ръце.

"Дъщеря ми умира пред очите ми", казва на свой ред майката на Джана - Нашма. Персоналът на клиниката може да определи нивото на недохранване по обиколката на ръката на едно дете.

Снимка: БГНЕС