"Добър ден, ние сме от ТЦК": Украинците изпадат в ужас като чуят тези думи

Хората с тази професия патрулират по улиците и раздават призовки

24.06.2024 | 22:27 Редактор: Вяра Димова

Олександър Крайчук и колегите му имат вероятно най-непопулярната професия в цяла Украйна. Работят в службата за мобилизация, известна като ТЦК (съкратено от Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки). Патрулират по улиците на Харков, разговарят с мъже на военна възраст и раздават призовки.

"Добър ден, ние сме от ТЦК!" - чуят ли това, много украинци изпадат в ужас.

"Разбира се, че всички се страхуват. Но някой трябва да го прави. Ако не ние, то кой?", казва мъжът, цитиран от германската обществена телевизия АРД. 

Крайчук е на 27 - ветеран, който е бил тежко ранен във войната. Останалите му колеги имат подобна съдба. Днес вече не могат да се сражават на фронта, но през последните две години са рискували живота и здравето си, за да защитят родината си. 

Максим Бурщински - бивш полицай, се опитва да прояви разбиране към многото украински мъже, които не искат да се бият.

"Те вероятно се притесняват, че ще бъдат изпратени на война веднага щом получат призовка. Ето защо се страхуват. 50% от призованите питат преди всичко дали ще има обучение, за да научат поне нещо минимално, което ще им помогне да оцелеят по време на битка.

Най-голям страх вероятно предизвикват видеата в социалните мрежи, които показват как мъже в униформи задържат цивилни от улицата и ги натикват в коли. Или жени, които се опитват да предпазят синовете или съпрузите си от мобилизация. В един от видеоклиповете се вижда по-възрастна жена с шарена забрадка. Тя отчаяно удря с пръчка по автомобила на служителите на ТЦК. 

Гневът към хората от ТЦК е голям. Дори решението на президента Володимир Зеленски да назначи на работа в службата за мобилизацията ранени ветерани не променя това, пише DW.

"Разбирам хората, никой не иска да умира. Всички, които са изпратени в тренировъчните лагери, са подготвени, те получават обучение, за да могат да се защитят", уточнява Крайчук,

Снимка: БГНЕС