Сърбия дискретно увеличава продажбите на боеприпаси към Запада

По този начин държавата индиректно подпомага отбраната на Украйна

23.06.2024 | 21:30 Редактор: Деси Николова
Сърбия дискретно увеличава продажбите на боеприпаси към Запада

Сърбия дискретно увеличава продажбите на боеприпаси към Запада, които в крайна сметка подпомагат отбраната на Украйна, въпреки че е една от двете европейски държави, които не се присъединяват към западните санкции срещу Русия.

Според оценки, споделени с "Файненшъл таймс", износът на боеприпаси от Сърбия за Украйна чрез трети страни възлиза на около 800 млн. евро - сума, която президентът Александър Вучич посочи като общо взето точна - от пълното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. насам. Той представи ситуацията като бизнес възможност, като настоя, че няма да вземе страна във войната.

"Това е част от нашето икономическо възраждане и е важно за нас. Да, ние изнасяме нашите боеприпаси", каза той в интервю. 

"Не можем да изнасяме за Украйна или за Русия, но сме имали много договори с американци, испанци, чехи и други. Какво ще направят с това в крайна сметка, си е тяхна работа. Дори и да знам, това не е моя работа. Моята работа е да обезпечавам факта, че работим законно с нашите боеприпаси, че ги продаваме. Трябва да се грижа за моите хора и това е всичко. Това е всичко, което мога да кажа. Имаме приятели в Киев и в Москва. Това са нашите славянски братя", заяви Вувич, цитиран от БНР.

Запитан дали сумата от 800 млн. евро е в правилната "сума", той каза, че не за една година, а "може би за две или три години, нещо такова".

Снимка: БГНЕС