Тазгодишният хадж взе живота на над 1000 мюсюлмани заради жегите

Смъртни случаи са регистрирани сред поклонници от Тунис, Йордания, Иран и Сенегал

23.06.2024 | 19:19 Редактор: Деси Николова
Тазгодишният хадж взе живота на над 1000 мюсюлмани заради жегите

Над 1000 души са починали по време на тазгодишния хадж, предаде Ройтерс. Над два милиона души бяха изложени на екстремно високи температури по време на ежегодното мюсюлманско поклонение в саудитския град Мека.

Повечето от починалите са египтяни. Източници от службите за сигурност и медицинските служби днес казаха пред Ройтерс, че броят на смъртните случаи сред египетските поклонници е нараснал до 672 души, а 25 са в неизвестност.

По данни на индонезийското правителство са починали общо 236 индонезийци, а индийската агенция за външни работи съобщи, че 98 индийски граждани са станали жертва на горещините по време на хаджа.

Смъртни случаи са регистрирани и сред поклонници от Тунис, Йордания, Иран и Сенегал, като общият брой на починалите тази година е най-малко 1114 души, съобщи Ройтерс.

Вчера египетската работна група, натоварена от правителството с разследването на смъртните случаи, съобщи, че е спряла лицензите на 16 туристически компании и ги е предала на прокуратурата. Те са обвинени, че са отговорни за смъртта на поклонниците, тъй като не са ги регистрирали в официалната система на саудитските власти, информира БТА.

От звеното съобщиха, че са потвърдени 31 смъртни случая в резултат на хронични заболявания сред официално регистрираните поклонници.

Снимка: БГНЕС