Голям пожар избухна близо до Атина, температурите в Гърция остават високи

Силен вятър има на островите в Егейско море

23.06.2024 | 11:10 Редактор: Искра Ангелова
Голям пожар избухна близо до Атина, температурите в Гърция остават високи

Голям пожар на 45 километра източно от Атина избухна в събота. Въпреки че пламъците стигнаха съвсем близо до къщите, незабавната намеса на пожарната се оказа решаваща. Над 129 пожарникари с 38 автомобила и 44 пешеходни екипа участваха в гасенето.

Евакуираните жители не се допускат да се върнат по домовете си. Все още има риск, казаха от Гражданска защита, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

Пожарът, който избухна по-рано вчера в квартал на Атика, беше локализиран. Огънят изпепели гориста местност срещу стадион "Маркопулос". На място работеха 44 пожарникари с 14 автомобила и две групи туристи. Четири самолета и един хеликоптер оказаха подкрепа от въздуха.

На остров Евия, който се намира в южната част на страната, са опожарени гори, засегнати са къщи и напълно изгоря склад за зехтин. Затворени остават пътищата около района на огъня поради гъст дим и слаба видимост.

След двудневна борба с огъня на остров Андрос, пожарът е локализиран и няма заплаха  да навлезе в населени места.

За днес властите предупреждават, че отново остава голям риск от нови пожари. Температурите остават високи. На места, предимно на островите в Егейско море, духа силен вятър. Много висок риск от пожар (категория на риск 4) се прогнозира и днес в област Атика и остров Евия.

Снимка: БГНЕС