Екстремна жега в Гърция, затварят паркове и гори заради риск от пожари в Атика

Високите температури, съчетани със силни ветрове, създават риск от неконтролеруеми пламъци

21.06.2024 | 07:33 Редактор: Елеонора Танева
Екстремна жега в Гърция, затварят паркове и гори заради риск от пожари в Атика

Днес в Гърция ще бъде изключително труден ден от гледна точка на времето, тъй като силните ветрове, съчетани с високи температури, създават условия за пожари в цялата страна. Поради настоящите условия и изключителния риск от пожар, регион Атика реши да затвори паркове и гори.

Според приложената карта за прогнозиране на риска от пожар, публикувана  от Генералния секретариат на гражданската отбрана районите на  Атика ще са в състояние на аварийна тревога (категория 5) за риск от пожар, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Всички пожари, които могат да възникнат, имат потенциала бързо да станат големи и да се развият бързо и борбата с тях ще бъде много трудна.

Според прогнозната карта за опасност от пожари  са следните области:

Регион Атика (остров Китира)

Област Пелопонес

Регион Западна Гърция (Илия, Ахая)

Регион на Централна Гърция (Фокида, Виотида, Фтиотида, Евия, включително остров Скирос)

Северноегейски регион (Лесбос, Хиос)

Прогнозира се северен вятър със сила 6-7 и на места 8 по скалата на Бофорт, което повишава опасността от пожари в суха растителност.

Генералният секретариат на гражданската защита (civilprotection.gov.gr) на Министерството на управлението на климатичните кризи и гражданската защита е информирал незабавно компетентните публични органи, както и регионите и общините на горните региони, за да бъдат в повишена готовност за гражданска защита  и да реагират на всякакви пожарни инциденти.

Генералният секретариат на гражданската защита препоръчва на гражданите да бъдат особено внимателни и да избягват дейности на открито, които биха могли по невнимание да предизвикат пожар: изгаряне на суха трева и клони или остатъци от почистване, използване на машини, които предизвикват искри като циркулярни триони, машини за заваряване, използване на външни скари, пушене на пчели, хвърляне на запалени цигари и др. Напомня се, че през пожароопасния сезон е забранено паленето на ниви.

Снимка: БГНЕС