Путин: Изпращането на оръжия в Украйна ще е голяма грешка за Южна Корея

Руският лидер предупреди Сеул

20.06.2024 | 21:25 Редактор: Искра Ангелова
Путин: Изпращането на оръжия в Украйна ще е голяма грешка за Южна Корея

Изпращането на оръжия в Украйна от страна на Южна Корея би било голяма грешка. Това заяви руският държавен глава, като допълни, че Москва ще отговори на подобно действие по начин, болезнен за Сеул.

Путин каза това на пресконференция във Виетнам в отговор на разпространена по-рано от южнокорейската осведомителна агенция Йонхап новина, че след срещата ден по-рано между руския президент и севернокорейския ръководител Ким Чен Ун ден по-рано, Сеул ще обмисли възможността да снабди Киев с оръжие, отбелязва Ройтерс.

Путин посочи, че Южна Корея няма от какво да се притеснява, що се отнася до пакта между Москва и Пхенян.

"Южна Корея няма от какво да се бои, тъй като клаузата за военна помощ в договора, който сключихме, се задейства само в случай на агресия срещу една от страните по него. Доколкото ми е известно, Южна Корея не планира агресия срещу Северна Корея", каза руският президент пред представителите на медиите.

Той предупреди Сеул да не предоставя оръжие на Киев.

"Колкото до доставката на смъртоносно оръжие в зоната на бойните действия в Украйна, това ще бъде много голяма грешка. Надявам се това да не се случва. Но ако все пак се случи, ние ще вземем съответните решения, които най-вероятно няма да се харесат на сегашното ръководство на Южна Корея", подчерта Путин, цитиран от БТА.

Руският лидер направи изказването си пред журналистите в края на двудневната си обиколка в Азия. Ден по-рано той имаше разговори в Северна Корея.

В изявлението си пред журналистите във Виетнам Путин спомена, че не изключва Русия да достави на Северна Корея високоточни оръжия по силата на сключения между тях пакт за взаимна отбрана, съобщи агенция Интерфакс.

Снимка: БГНЕС