Съветник на Зеленски: Северна Корея помага на Русия да убива украинци

Михайло Подоляк призова за по-строг подход за истинска изолация на двете страни

19.06.2024 | 21:22 Редактор: Елеонора Танева

Първи коментар от украинска страна на срещата на Путин с Ким Чен Ун. Високопоставен съветник на украинския президент заяви, че Северна Корея помага на Русия да убива украински цивилни граждани и призова за по-голяма международна изолация на двете страни.

Путин и севернокорейският лидер подписаха всеобхватно стратегическо партньорство, задълбочавайки военните и политическите връзки, които процъфтяват, откакто Русия нахлу в Украйна.

"Няма никакво съмнение, че Северна Корея днес активно си сътрудничи с Русия във военната сфера и умишлено предоставя ресурси за масовите убийства на украинци", заяви пред АФП помощникът Михайло Подоляк.

Съединените щати и техните съюзници обвиниха Северна Корея, че предоставя боеприпаси и ракети в помощ на войната на Русия, а Украйна съобщи, че е открила фрагменти от севернокорейски боеприпаси на бойното поле.

Доставките на севернокорейски артилерийски снаряди за Русия са помагали на нейните сили да поддържат "висока интензивност" на атаките, каза Подоляк. По думите му това оказва влияние върху хода на събитията във войната като цяло и значително увеличава броя на цивилните жертви.

Помощникът разкритикува "абсолютната неспособност" на международните санкции срещу Русия и Северна Корея, пише БГНЕС.

"Очевидно е, че ограничителните мерки, наложени на Русия и Северна Корея, не са достатъчни. Нуждаем се от по-строг подход за истинска изолация", каза той още Подоляк.