Деца под 5-годишна възраст боледуват от диабет, случаите на тип 1 са най-чести

Изследване показва, че са по-предразположени към него, ако майката не е боледувала от Ковид-19 преди раждането

19.06.2024 | 20:29 Редактор: Вяра Димова
Деца под 5-годишна възраст боледуват от диабет, случаите на тип 1 са най-чести

Малки деца - под петгодишна възраст, боледуват от диабет, сочат данните на неправителствената организация за помощ на деца с диабет "Child Diabetes Fund", цитирана от АФП. Според доклада на организацията случаите на диабет тип 1 в Швеция са се увеличили през последните години и пандемията от Ковид-19 би могла да бъде обяснение за това. 

Сравнението на данните от 2018 г. (283 деца)  и тези от 2022 г. (460 деца) показват увеличение с 62% на малките пациенти, нуждаещи се от лечение. Почти една трета от децата имат нужда от интензивна грижа. Диабет тип 1 е автоимунно хронично заболяване, което засяга все по-малки деца, се казва в доклада.

 

Вирусните инфекции често предхождат диабет тип 1, се казва още в доклада на организацията, която свързва увеличението на случаите в Швеция с коронавируса. Малките деца, заразени с вируса, са по-предразположени към развитието на диабет, ако майката не е боледувала от Ковид-19 преди раждането. Ако майката е боледувала или е била ваксинирана, рисковете са по-малки. При някои деца вирусът явно потиска развитието на антитела, се казва в доклада, цитиран от БТА.

Дори преди началото на пандемията броят на случаите на диабет тип 1 е бил увеличен. През последните десетилетия се наблюдава бавна прогресия, която би могла да бъде свързана с други вируси, предизвикващи хрема. 

Връзката между случаите на диабет и Ковид-19 може да изгуби силата си при постепенното придобиването на имунитет от човешката популация. 

Снимка: pixabay