Пожари в САЩ изпепелиха стотици домове, над 500 жертви на жегите в Саудитска Арабия

Огънят заплашва да погълне цял град в щата Ню Мексико

19.06.2024 | 18:58 Редактор: Вяра Димова

Хиляди хора бяха евакуирани заради горски пожари в Съединените щати. Огънят заплашва да погълне цял град в щата Ню Мексико. В региона са изгорели стотици къщи и постройки. 

"Събудих се в около 3 ч. през нощта от писъци на дъщеря ми. Погледнах през прозореца и видях – пожар", каза жител на Лийсвил, окръг Колуза.

В Калифорния се наложи самолети и хеликоптери да участват в гасенето. 

"В зоната, в която гори, пожарът се разрасна бързо и обхвана големи тревни площи - до около 5 000 акра. Противопожарните служби обаче успяха да забавят разпространение на огъня и имат успех", информира полицейският служител Рик Кархарт.

В условията на опасни жеги се озоваха десетки милиони жители в Северна Америка. Властите в САЩ очакват пикът да бъде през следващите дни. Прогнозирани са температури, надхвърлящи 38 градуса по Целзий.

Продължава горещата вълна и в част от Европа. В Унгария до края на седмицата е в сила най-високата трета степен на предупреждение. В Германия пък, в разгара на Европейското първенство по футбол, се изсипаха проливни дъждове.

Безпощадно горещо е и на Арабския полуостров. В свещения град Мека, в дните на Хаджа, което е едно от най-големите събития за изповядващите исляма, най-малко 550 богомолци са загинали по време на тридневното поклонение. Температурите в свещения регион са достигнали ужасяващата стойност от над 51 градуса. Повечето от тях са египтяни.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС