Унгария: Ще направим всичко възможно да приключи процесът за България в Шенген

Балинт Одор постави и множество други приоритети

18.06.2024 | 22:46 Редактор: Деси Николова
Унгария: Ще направим всичко възможно да приключи процесът за България в Шенген

Ще направим всичко възможно процесът за приемането на България и Румъния в Шенген да приключи до края на годината - това каза постоянният представител на Унгария в ЕС Балинт Одор при представянето на приоритетите на страната му, която поема ротационното председателство на ЕС от 1 юли.

Посланик Одор припомни, че от приемането на заключенията за готовността на двете страни да се присъединят към пространството за свободно движение са изминали 13 години.

"Също така си спомням 2011 година - това беше времето, през което Унгария пое първото ротационно председателство на ЕС. Тогава бяха приети заключения в тази насока. И ние много искаме да видим приключването на процеса на разширяването на Шенген до края на тази година. Така че говоря за решението за приемане на двете страни в Шенген до края на годината, за да бъда по-точен", каза Одор, цитиран от БНР.

Сред другите приоритети, той посочи борбата с нелегалната миграция и политиката на отбрана.  На въпросите за Украйна отговорите му бяха по-общи, но все пак спомена, че унгарското председателство ще продължи по пътя, който да доведе нови страни в ЕС, в това число Украйна и Молдова.

Снимка: БГНЕС