Двойно повече убити жени през 2023 г. заради световните конфликти, расте и бедността

Военните разходи миналата година възлизат на близо €2,3 трлн.

18.06.2024 | 15:49 Редактор: Беатрис Младжова
Двойно повече убити жени през 2023 г. заради световните конфликти, расте и бедността

Увеличава се броят на цивилните жертви във войните, като за миналата година се отчита ръст със 72%, заяви Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк, цитиран от Франс прес.

"Болно ми е, че трябва да започна с жестокостта на войната. През март миналата година говорих за правото на мир. Оттогава конфликтите само се засилват", заяви Фолкер Тюрк при откриването на 56-ата сесия на Съвета по правата на човека. Той заяви пред дипломатите, че през 2023 г. данните, събрани от службите на ООН, "показват, че броят на цивилните жертви във въоръжените конфликти е нараснал със 72%". 

"Плашещо е да се отбележи, че данните показват, че делът на убитите жени през 2023 г. се е удвоил, а този на децата се е утроил в сравнение с предходната година", добави върховният комисар, като призова международната общност "да намери пътя на мира".

Разрастването на конфликтите, понякога изостряни допълнително от изменението на климата, затруднява все повече хуманитарните организации, които зависят от страните дарители. Tюрк обясни, че в края на май разликата между нуждите от хуманитарно финансиране и наличните ресурси е била около 38 милиарда евро.

Той посочи за сравнение, че през 2023 г. световните военни разходи възлизат на близо €2,3 трлн., "което представлява увеличение от 6,8% в реално изражение спрямо 2022 г.". Това е и най-голямото годишно увеличение на военните разходи от 2009 г. насам, предаде БТА.

"Около 4,8 млрд. души са по-бедни, отколкото през 2019 г. А какво да кажем за разликата в богатството между мъжете и жените в света? Тя възлиза на €100 000 млрд.", добави той. 

Снимка: БГНЕС