Ръст на заразените с Ковид-19 в Кипър, властите с апел към туристите

Двама възрастни вече починаха от топлинен удар

17.06.2024 | 19:47 Редактор: Искра Ангелова
Ръст на заразените с Ковид-19 в Кипър, властите с апел към туристите

Ръст на случаите на коронавирус през последните три седмици в Кипър. От 27 май до 10 юни са регистрирани 442 новозаразени от извършените близо 6200 теста.

Здравните власти съобщават, че това се случва сред продължаващите горещи вълни в страната и все повечето летни пътувания. Двама възрастни вече починаха от топлинен удар.

Според здравни експерти действителният брой на новите случаи е двойно повече от официално обявените, тъй като много граждани вече се самотестват и не съобщават положителния си резултат на компетентните органи. Само за една седмица 9 души са приети на лечение в болниците с коронавирус, след като през предишните два месеца няма нито един хоспитализиран.

Увеличаването на случаите се дължи в голяма степен на започналите летни ваканционни пътувания, които улесняват предаването на вируса, казаха още здравните власти.

Те призовават хората и за повишено внимание заради изключително високите температури, които продължават на острова. В тежко състояние заради топлинен удар трима възрастни пациенти се намират в момента в болница в Никозия, информира БНР.

В края на миналата седмица температурите надхвърлиха рекорда от 45 градуса. След кратък спад до 38 градуса през тази седмица отново се очакват стойности над 40 градуса.

Снимка: БГНЕС / Архив