Путин назначи за зам.-министър на отбраната своя роднина

През май той отстрани дългогодишния си министър на отбраната Сергей Шойгу

17.06.2024 | 19:24 Редактор: Вяра Димова
Путин назначи за зам.-министър на отбраната своя роднина

Президентът на Русия Владимир Путин назначи своя близка роднина за заместник-министър на отбраната. Назначението идва, след като миналия месец Путин отстрани дългогодишния си министър на отбраната Сергей Шойгу и го замени с икономиста Андрей Белоусов.

Според анализаторите рокадите в руското отбранително ведомство са продиктувани от желанието на Кремъл да засили контрола върху огромните разходи на армията. На 17 юни Путин издаде укази за смяната на четирима заместник-министри на отбраната.

Сред заместниците им той посочи Анна Цивильова, за която се съобщава, че е дъщеря на негов братовчед, и Павел Фрадков, син на бившия шеф на шпионажа и министър-председател. През 2022 г. Великобритания наложи санкции на Цивильова, а ЕС я включи в списъка на "близките роднини" на Путин.

В Министерството на отбраната тя ще контролира социалното осигуряване и обезщетенията за войниците. Фрадков е бил високопоставен служител в президентската администрация на Путин и е син на Михаил Фрадков, който почти десетилетие оглавява руската служба за външно разузнаване и е един от премиерите на Путин през 2000-те години, пише БГНЕС.

Бившият служител на Министерството на финансите Леонид Горнин също беше назначен за първи заместник-министър на отбраната. 

Снимка: БГНЕС