Главчев в Швейцария: България остава ангажирана с отговора на руската военна агресия

Служебният премиер подчерта подкрепата на страната ни за присъединяване на Украйна към НАТО и ЕС

15.06.2024 | 22:29 Редактор: Елеонора Танева
Главчев в Швейцария: България остава ангажирана с отговора на руската военна агресия

Президентите на Швейцария и на Украйна посрещнаха служебния премиер Димитър Главчев на Първата среща на върха за мир. 

"В основата на форума е инициативата "Формула за мир“, която беше представена от украинския държавен глава на 15 ноември 2022 г. по време на срещата на върха на Г-20 в Индонезия. Това е концептуален план от десет точки (стълба), чиято цел е прекратяване на войната в Украйна и постигане на всеобхватен, справедлив и траен мир, в основата на който е запазване на териториалната цялост на Украйна", написа Главчев в профила си във Facbook.

Първата среща на върха за мир в Украйна, се провежда в швейцарския курорт Бюргенщок. Лидерите дискутират създаването на ясна рамка за прекратяване на войната, предоставяне на гаранции за сигурност, определяне на условия за следвоенно уреждане, съгласуване на условията за финансиране на възстановяването на Украйна.

"България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на руска военна агресия срещу Украйна. Страната ни продължава да подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност. България подкрепя и евроатлантическата перспектива на украинската страна. Свидетелство за това е приетата на 6 юли 2023 г. от Народното събрание Декларация за подкрепа за членство на Украйна в НАТО. България приветства решението на Европейския съвет за започване на преговори за присъединяване на Украйна към Съюза и признава важния напредък, който страната е постигнала", написа още Главчев.

Снимка: Facebook


3
2 rate up comment rate down comment 0
Възмутително
преди 1 месец
България си няма друга работа. Само с Украйна се занимава. После разни политолози и грантови анализатори "умуват" защо българите били отвратени от политиците и 70 % не гласуват. Отговорът е очеваден- хора като Главчев, Пеевски, Борисов , К Петков и т.н. не са българи, нямат българско самосъзнание и не питаят никаква привързаност или дори загриженост към този чужд за тях народ. На политиците, цинично говорещи от името на България, нито България, нито българите са им приоритет! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Пострадалите от Велико Търново-обл, Царево, Карловско и др ги оставете. Дайте на чуждите. Как този ангажира с изявленията си народ, 80%от който не е съгласен да вземе от своите деца за даде на чуждите Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Толкова сте жалки и наведени.... Сигнализирай за неуместен коментар