НАТО: Предложенията на Путин не са за мир, а за повече агресия, трябва да се изтегли от Украйна

"Руският президент не е в позиция да диктува условия", каза американският секретар по отбраната Лойд Остин

14.06.2024 | 17:27 Редактор: Искра Ангелова
НАТО: Предложенията на Путин не са за мир, а за повече агресия, трябва да се изтегли от Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира условията за мирни преговори на руския президент Владимир Путин. Според него Русия трябва да изтегли войските си.

"Предложението на Владимир Путин за започване на мирни преговори за Украйна не са мирни предложения, а за повече агресия и окупация. Не Украйна е тази, която трябва да изтегли силите си от украинска територия. Русия трябва да се изтегли от окупираната украинска територия. Това предложение на практика означава, че Русия би имала правото  да окупира още повече украинска земя. Твърдението им, че тези четири области не са украински, показва единствено, че предложението не е направено в дух на разбирателство", допълни той.

По-рано в петък Путин поиска украинските войски да бъдат изведени напълно от Донецка и Луганска народна република, Херсонска и Запорожка област, при това от цялата територия на тези региони в административните им граници, които са съществували в момента на влизането им в Украйна, както и отказ на Киев от планове за присъединяване към НАТО, като условия за прекратяване на огъня и за началото на мирни преговори.

Путин окупира незаконно суверенна територия и не е в позиция да диктува условия. Това каза американският секретар по отбраната Лойд Остин в отговор на въпрос за условията на руския държавен глава за започване на мирни преговори за войната в Украйна.

"Путин окупира незаконно украинска суверенна територия и изобщо не е в позиция да диктува на Украйна какво да прави за възстановяването на мира. Това е точно онова поведение, което не искаме да виждаме. Не искаме да виждаме как лидер на една страна се събужда един ден и решава, че иска да заличава граници и да анексира територии на съседите си. Това не е светът, в който някой изобщо би искал да живее", подчерта той, цитиран от БНР.

Остин каза още, че Путин може да спре войната още днес, ако изтегли войските си от Украйна.

Снимка: БГНЕС


2
1 rate up comment rate down comment 0
Райна
преди 2 седмици
Столтенберг да си ходи в Осло!Den norskebanken venter p Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Победителят диктува условията, не победеният- НАТО, което вече открито говори от името на Украйна като участник във войната. Сигнализирай за неуместен коментар