Държавният дълг на Украйна набъбна до космическите $104 млрд.

Правителството планира да поиска удължаване на замразяването на плащанията

14.06.2024 | 08:39 Редактор: Елеонора Танева
Държавният дълг на Украйна набъбна до космическите $104 млрд.

Украйна е напът да се нагърби с безпрецедентната задача да преструктурира дълга си на фона на войната с Русия. Икономиката на Украйна пое рязко надолу след руското нашествие в началото на 2022 г. Това принуди Киев да поиска двегодишно замразяване на дълга, за да избегне спиране на плащанията. Срокът изчита през август.

Остава малко време Украйна да преструктурира дълга си или предпочитаният от правителството вариант – да си осигури удължаване на замразяването на плащанията с притежателите на облигации пред лицето на твърд дефолт.

В подкрепа на Украйна ръководителите на Г-7 постигнаха сделка в четвъртък да предоставят заеми за 50 млрд. долара на Киев, използвайки бъдещи приходи от замразени руски държавни активи, след като Москва нахлу в съседната си страна.

Гарантираният държавен дълг на Украйна възлезе на 152 млрд. долара към края на април, сочат данни на Министерството на финансите. Това е рязък ръст от началото на войната – общият дълг към края на 2021 г., около два месеца преди нашествието, достигна 98 млрд. долара.

От сегашния неизплатен дълг над 70%, или 108,4 млрд. долара, са външен. Останалата част е вътрешен дълг, почти целият е във формата на местни облигации с настъпващ падеж между 12 месеца и 30 години.

Общата цифра включва облигации за 3 млрд. долара и заем за 600 млн. долара от Русия. Ако не се вземе предвид това задължение, което е обект на спор в английски съдилища, външният дълг на Украйна възлиза на 104,8 млрд. долара.

Заеми от официалните кредитори Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Нидерландия, Полша, Великобритания и САЩ добавят до 7,5 млрд. долара към дълговото бреме, а малко над 5 млрд. долара са дължими само на Канада. Тези правителства удължиха замразяването до 2027 г.

Малко над 16 млрд. долара са дължими на Международния валутен фонд, който се готви да изплати 2,2 млрд. долара свежи пари на Украйна по сега действащата програма за заеми на стойност 15,6 млрд. долара.

Повече по темета четете в investor.bg

Снимка: БГНЕС


1
4 rate up comment rate down comment 0
Охо хо хо
преди 1 месец
Спокойно, ЕС ще плаща. Никой да не се притеснява от дълга на Украйна. Ние сме евроатлантици! Войната на Украйна е и наша война и дългът на Украйна е наш дълг,а? България и останалите от ЕС са поръчители за лихвите по украинските заеми към САЩ.Скоро ще поемат и главницата. Възмутително е САЩ да бъдат завлечени с пари. "Морално" и евроатлантическо е ЕС да компенсира " незаменимата нация". ......в името на евроатлантическите " ценности". Сигнализирай за неуместен коментар