Лидерите на Г-7 деблокират $50 млрд. руски активи за Украйна

Джо Байдън ще се срещне със Зеленски по време на срещата на върха на Г-7 в Пулия

12.06.2024 | 22:40 Редактор: Елеонора Танева
Лидерите на Г-7 деблокират $50 млрд. руски активи за Украйна

Украйна ще получи 50 млрд. долара чрез използване на замразени руски активи до края на годината. Това решиха лидерите на Г-7.

"Имаме споразумение", заяви официален представител на председателството преди срещата на върха на Г-7 в Италия, която ще се съсредоточи върху подкрепата за борбата на Киев срещу руската инвазия.

Лидерите на Г-7 имаха за цел да договорят споразумение за използване на печалбите от лихвите по замразените активи на руската централна банка в размер на 300 млрд. евро в помощ на Киев, като печалбите се използват като обезпечение за заем в размер до 50 млрд. долара.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с президента на Украйна Володимир Зеленски в четвъртък по време на срещата на върха на Г-7 в Пулия, Италия, пише БГНЕС.

"Първоначално това беше американска инициатива", заяви служител на френското президентство, като добави, че на теория заемът за Украйна ще бъде изплатен с "приходите от замразените руски активи. Но ако по една или друга причина, ако руските активи бъдат размразени или постъпленията от руските активи не са достатъчни за финансиране на заема, тогава ще трябва да помислим как да разпределим тежестта", каза източникът.

Снимка: БГНЕС