Израелската икономика и последствията на войната в Газа

15 процента от служителите във високотехнологичния сектор са били призовани временно в армията

12.06.2024 | 22:55 Редактор: Деси Николова
Израелската икономика и последствията на войната в Газа

Войната в Газа засегна тежко израелската икономика. В строителния сектор или селското стопанство, например, не достигат много работници. Особено важен обаче е високотехнологичният сектор в държавата, която се определя като „страната на стартъпите“, пише АРД. Отрасълът ангажира 16 процента от работещите в страната, осигурява почти половината от износа и около една трета от данъчните постъпления. 

Но и той е в криза, казва пред германската обществено-правна медия икономистът Асаф Патир. 

"Въпросът е дали войната и предизвиканата от нея нестабилност в комбинация с политическата нестабилност в Израел от последната година ще имат дългосрочен ефект. В смисъл инвеститорите да възприемат Израел като рисковано място за вложения – нещо, което не се е случвало през последните 20 години", казва Патир.

Действително инвестициите във високотехнологичния сектор в Израел са спаднали значително: през първите шест месеца на войната вложеният в Израел капитал е с 31 процента по-малко в сравнение с шестте месеца преди войната. Асаф Патир обяснява пред АРД, че инвестициите в този сектор са спаднали по цял свят, но в Израел спадът е особено значим. 

Тенденция е започнала още преди войната – с идването на власт на правителството на Бенямин Нетаняху през 2022 година. Със своите крайнодесни и ултрарелигиозни коалиционни партньори той даде ход на преустройство на съдебната система, което предизвика още по-сериозно разделение в страната и предизвика голяма нестабилност, казват наблюдателите.

Войната в Газа също е фактор – 15 процента от служителите във високотехнологичния сектор са били призовани временно в армията. След това Нетаняху трябваше да обясни защо агенциите са намалили кредитния рейтинг на Израел, а отговорът му трябваше да прозвучи окуражаващо, пише DW.

"Макроданните на Израел са много добри, ако се има предвид, че страната е във война. В този контекст те са даже много много добри. Намаляването на кредитния рейтинг стана на първо място поради това, че сме във война. А когато тя свърши, след като я спечелим, този рейтинг веднага ще бъде възстановен. Готов съм да се обзаложа“, увери той.

Снимка: БГНЕС