Ковачев: България няма да влезе в Шенген, докато не минат парламентарните избори в Австрия

Според евродепутата няма вероятност Румъния да бъде отделена от нас

21.11.2023 | 15:49 Редактор: Ивета Велева
Ковачев: България няма да влезе в Шенген, докато не минат парламентарните избори в Австрия

"Докато не минат парламентарните избори в Австрия през 2024, не вярвам, че ще влезем в Шенген", каза пред журналисти в Страсбург депутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев. По думите му до ноември миналата година Австрия не е имала проблем с приемането на България в Шенгенското пространство, но след изказване на вътрешния им министър, положението се е променило.

"Вътрешният им министър реши, че тази тема може да им даде няколко процента повече, които да вдигнат резултатите им на местни избори", увери Ковачев, допълвайки, че след което не е имало как тезата да отпадне. 

По отношение на позицията на Нидерландия, която също налага вето на приемането на страната ни, Ковачев заяви, че тя няма нищо общо с темата Шенген, тъй като основна причина те посочват, че при тях има много български граждани, които злоупотребяват със социалната система на страната.

Според евродепутата няма вероятност Румъния да бъде отделена от България за Шенген, тъй като това ще наложи създаването на външна граница на Съюза по река Дунав, пояснява БТА.

Снимка: БГНЕС