Непредвидима ситуация с българите на отвлечения кораб, похитителите се изолираха

САЩ призовават за незабавното освобождаване на плавателния съд и неговия екипаж

21.11.2023 | 13:30 Редактор: Вяра Димова

 

Продължава да няма никаква връзка с отвлечения от хутите кораб Galaxy Leader с двама българи на борда. Плавателният съд се намира в йеменското пристанище Ходейда. Българската държава продължава да се опитва да влезе в контакт с властите в Йемен. Засега искания от похитителите не са отправени.

Моряците на пленения кораб са били изненадани от нападателите. На видеоклип, разпространен от бунтовническата група на йеменските хути, се вижда как те се спускат от хеликоптер на палубата и тежко въоръжени атакуват плавателния съд. В 25-членния екипаж са и двама българи - капитанът и първият помощник-капитан Любомир Чанев и Данаил Веселинов.

Няма непосредствена опасност за моряците, смята бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев. "Не говорим за реална опасност на нашия екипаж и останалите членове на екипажа", посочи той.

Докато няма контакт с отвлечения кораб, без отговор остава въпросът с края на заложническата криза. 

От Държавния департамент на САЩ коментираха отвличането на кораба като грубо нарушение на международното право. Говорителят Матю Милър призова за незабавното освобождаване на плавателния съд и неговия екипаж. И в международната преса случаят с похитения кораб остава водещо заглавие.

Вестник "Индипендънт" коментира, че това действие на шиитските бунтовници в стратегически важния коридор за корабоплаване в Червено море поражда опасения, че регионалното напрежение около конфликта между Израел и "Хамас" може да отвори нов фронт, само че този път по море.

Япония преговаря за освобождаването на свързания с Израел плавателен съд, тъй като компанията оператор е японска. Иран отрече да е замесен в отвличането на кораба, отбелязва "Вашингтон пост".

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС