КНДР изправи на нокти Япония и Южна Корея с нов опит да изстреля шпионски сателит

Сеул, Токио и Вашингтон многократно предупреждаваха Пхенян да не опитва ново изстрелване

21.11.2023 | 12:47 Редактор: Тодор Петров
КНДР изправи на нокти Япония и Южна Корея с нов опит да изстреля шпионски сателит

Северна Корея е изпратила на Япония официално известие за изстрелване на сателит. Третият опит на Пхенян да изпрати шпионски сателит в орбита идва, след като вероятно страната е получила техническа помощ от Русия в замяна на оръжейни доставки.

Предишните опити на Северна Корея да изведе шпионски сателит в орбита през май и август се провалиха, а Сеул, Токио и Вашингтон многократно предупреждаваха Пхенян да не опитва ново изстрелване, което би нарушило препоръките от последните резолюции на ООН.

Но Северът все пак обеща да продължи напред към постигане на своята цел и този месец шпионската агенция на Сеул предупреди, че новият опит вероятно ще бъде по-успешен, тъй като Пхенян изглежда е получил технически съвет от Русия в замяна на изпращането на най-малко 10 пратки оръжия за войната на Москва срещу Украйна.

Бреговата охрана на Япония публикува известие на уебсайта си за прозорец за изстрелване между 22 ноември и 1 декември, а Министерството на океаните и рибарството на Сеул бързо издаде навигационно предупреждение за корабоплаването, пише БГНЕС.

Японският премиер Фумио Кишида каза пред репортери, че ще поиска отмяна на изстрелването и ще положи максимални усилия в подготовката за непредвидими ситуации. Той добави, че всяко използване на технология за балистични ракети от Пхенян би представлявало нарушение на резолюциите на ООН, и че Япония координира отговора си с Южна Корея и Съединените щати, нейните партньори в тристранно споразумение за отбрана.

Снимка: БГНЕС