Африкански държави изпадат в тежка криза заради липсата на долари

Недостигът на долари също вреди на потребителите и местния бизнес

21.11.2023 | 11:17 Редактор: Тодор Петров
Африкански държави изпадат в тежка криза заради липсата на долари

Африканските правителства се борят за долари и това създава нова разделителна линия за инвеститорите.

На фона на задълбочаващия се недостиг на твърда валута на континента, правителствата се обръщат към бартер, девалвация на валута, обменен контрол на централната банка и помощ от Международния валутен фонд и Близкия изток, за да укрепят своите баланси.

Инвеститорите възнаграждават нациите, чиито усилия за повишаване на ликвидността в долари се отплащат. Но те наказват тези, които не могат да гарантират достъп до валутата, от която се нуждаят, за да инвестират и да репатрират възвръщаемост, и избягват страните без адекватни резерви за покриване на разходите за внос или изплащане на дългове. Африканските валути се представят най-зле в света тази година, като около дузина се понижиха с поне 15% спрямо долара.

Сред емитентите на еврооблигации, които бяха принудени да девалвират тази година, са Египет, Нигерия и Ангола. Доларовите облигации на Кения донесоха на инвеститорите загуби от 2,1% от началото на юли, когато лихвените проценти на Министерството на финансите на САЩ започнаха да се покачват, като се наложи идеята за „по-високи за по-дълго“ лихвените проценти.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay