"Хамас" и Израел са близо до прекратяване на огъня, ще разменят заложници и затворници

Най-малко 17 души са били убити при израелски въздушен удар в бежански лагер

21.11.2023 | 09:15 Редактор: Тодор Петров

"Хамас" и Израел се доближават до споразумение прекратяване на огъня в Ивицата Газа, увери днес лидерът на палестинското ислямистко движение Исмаил Хания, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Хамас" изпрати отговора си на братята от Катар и на посредниците. Приближаваме се към сключването на споразумение за прекратяване на огъня", каза Хания в кратко съобщение, публикувано в акаунта на палестинското движение в Telegram.

Очаква се споразумението да бъде представено по-късно днес от представители на Катар, каза пред катарската телевизия "Ал Джазира" друг високопоставен представител на "Хамас".

Иззат ар Ришек, който е член на политическото бюро на палестинското ислямистко движение, посочи, че временното прекратяване на огъня ще даде възможност в Ивицата Газа да бъде доставена хуманитарна помощ.

Сделката освен това предвижда размяна на хора между двете страни в конфликта, отбеляза той, като уточни, че "очакваното споразумение ще включва освобождаването на израелски жени и деца заложници в замяна на освобождаването на палестински деца и жени от окупационните затвори", пише БТА.

На този етап обаче насилието не спира. Най-малко 17 души са били убити при израелски въздушен удар в бежанския лагер Нусейрат в централната част от ивицата Газа в полунощ, съобщи палестинската официална новинарска агенция УАФА. Тези данни не са проверени по независим път. Засега няма коментар от страна на израелската армия.

Снимка: БГНЕС