Арменският премиер: Оставката ми ще влоши положението, но не съм залепен за стола си

По думите на Никол Пашинян Армения винаги е била изправена пред предизвикателства

04.10.2023 | 19:48 Редактор: Толя Стоянова
Арменският премиер: Оставката ми ще влоши положението, но не съм залепен за стола си

Изпадналият в затруднение премиер Никол Пашинян заяви, че ще подаде незабавно оставка, ако това ще реши проблемите на Армения, но смята, че това няма да се случи, и е убеден, че само ще влоши нещата.

Коментарът му пред опозиционен член на парламента отразява нарастващия натиск върху Пашинян, след като съседен Азербайджан пое контрола над населената с арменци област Нагорни Карабах миналия месец.

Оттогава повече от 100 000 души - повечето от жителите на Нагорни Карабах - са избягали и са потърсили убежище в Армения, страна с население от едва 2,8 милиона души, съобщи "Ройтерс".

Пашинян, който е на власт от 2018 г., заяви, че Армения винаги е била изправена пред предизвикателства.

"Ще го кажа направо: ако знам, че например с моята оставка или отстраняване ще бъдат решени всички тези предизвикателства, ще го направя още в следващата секунда, защото, за разлика от вас, аз не съм и никога не съм бил залепен за стола си", каза Пашинян, цитиран от Арменпрес и БТА.

"Но всички мои анализи показват, че това ще доведе до точно обратен резултат. И това също е причината, поради която това не се случва", каза още той.

Протестиращите призоваха Пашинян да се оттегли заради случилото се с Нагорни Карабах, което повечето арменци смятат за национална трагедия, която ги е принудила да изоставят земите на предците си.

Регионът е международно признат като част от Азербайджан, но етническото арменско мнозинство в него се радваше на де факто независимост, след като се отдели в резултат на война през 90-те години на миналия век след разпадането на Съветския съюз.

Снимка: БГНЕС