ЕК започна процедура срещу България заради 2D баркод върху формата за визи

Срокът за отстраняване на недостатъците е два месеца

02.10.2023 | 07:36 Редактор: Вяра Димова
ЕК започна процедура срещу България заради 2D баркод върху формата за визи

Комисията на Европейския съюз реши да започне процедури за нарушение за България, Гърция, Кипър и Литва за неспазване на 2D баркод върху единния формат за визи. Според нея официални уведомителни писма относно откриването на процедурите вече са изпратени до тези четири държави и сега властите на ЕС ще чакат отговор по въпроса, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

2D баркодът беше въведен още през 2020 г., за да се предотврати фалшифицирането на визовия стикер. Държавите членки бяха незабавно уведомени за въвеждането на 2D баркод върху единния формат за визи, по-конкретно на 30 април 2020 г. Те имаха двегодишен период от време за внедряване на 2D баркода, като крайният срок изтичаше през май 2022 г.

Както отбелязва Комисията, и четирите засегнати държави членки – България, Гърция, Кипър и Литва, все още не отпечатват 2D баркода върху визовите стикери, които издават. Поради тази причина е открита процедура и тези държави сега имат два месеца, за да отговорят на писмото и да отстранят недостатъците, които са били установени от нея.

При липса на задоволителен отговор Комисията на ЕС може да реши да издаде мотивирано становище. Още през 2022 г., когато тя обяви решението за изпълнение, се каза, че най-новото поколение визови стикери е било компрометирано, като в държавите членки са открити много фалшиви документи.

Заради това трябва да бъдат въведени допълнителни правила и мерки, за да се повиши допълнително сигурността на визовия стикер и да се предотврати всякакво фалшифициране, което може да се случи в бъдеще. Както тогава обясни Комисията, чрез добавяне на цифров печат, който е криптографски подписан, властите могат да контролират, както и да проверяват автентичността на визите чрез сравняване на отпечатаните данни и данните върху цифровия печат. Освен това се отбеляза, че цифровият печат е особено важен в случаите, когато достъпът до визовата информационна система не е възможен.

Добавянето на цифров печат с криптографски подпис, който включва данните, отпечатани върху визовия стикер, следва да позволи на контролните органи да проверяват автентичността на визите чрез сравняване на отпечатаните данни и тези, включени в цифровия печат.

Същото уточнява тогава, че криптографски подписаният цифров печат трябва да отговаря на спецификациите на техническия доклад на ICAO за видими цифрови печати за неелектронни документи и подчертава, че всички данни, изисквани от техническия доклад, трябва да бъдат кодирани в цифровия печат. 

Снимка: БГНЕС