Германците пропищяха от големия приток на бежанци

До август повече от 220 000 души са подали молби за убежище в Германия

30.09.2023 | 12:11 Редактор: Тодор Петров
Германците пропищяха от големия приток на бежанци

Почти две трети от германците искат страната да приема по-малко бежанци. Силно нарасналият брой на молби за убежище разпали с нова сила дебата за миграцията в Германия. Недоволството сред германците расте.

В Брюксел министрите на вътрешните работи на ЕС обсъдиха планираната реформа по отношение на миграцията. Във фокуса на разговорите беше т.нар. кризисен регламент. Той предвижда възможност за удължаване на периода, през който бежанците могат да бъдат държани при условия, подобни на задържане - например ако рязко нарасне броят на мигрантите. Освен това регламентът допуска разширяване на кръга от хора, за което да важат планираните по-строги гранични процедури.

В Германия партията на Зелените е против затягането на режима, но канцлерът Олаф Шолц каза решаващата дума в този спор и възложи на министъра на вътрешните работи да се договаря в Брюксел. 

До август тази година повече от 220 000 души са подали молби за убежище в Германия. Това представлява увеличение от 77% спрямо същия период на миналата година. Все повече германски градове и общини в тази връзка бият тревога, тъй като нямат капацитет да се грижат за толкова много хора. 

Гражданите също са недоволни от тази ситуация: 73% от анкетираните смятат, че настаняването и разпределението на бежанците в Германия функционира по-скоро зле или много зле, а само 19% са на обратното мнение. Почти 8 от всеки 10 германци смятат освен това, че интеграцията на бежанците в обществото или на трудовия пазар функционира по-скоро зле или много зле.

Като неработещо се определя също и настаняването и разпределението на бежанците в Германия: 73% от анкетираните смятат, че то функционира по-скоро зле или много зле. На обратното мнение са едва 19% от германците, става ясно от допитването.

Нарастващият брой молби за убежище разпали с нова сила дебата за миграционната политика на Германия. Към това се прибавя и фактът, че на 8 октомври в провинциите Бавария и Хесен ще се избират нови местни парламенти, което допълнително политизира дебата, пише DW.

В проучването за АРД две трети от анкетираните се обявяват за ограничаване на миграцията, за 27% е приемливо да се запазят сегашните темпове, а само 5% от анкетираните смятат, че Германия трябва да приема повече бежанци.

Германското правителство продължава да бъде обект на силни критики. Цели 79 процента не одобряват неговата работа, а ако сега се проведат избори, партиите в управляващата коалиция – социалдемократите, Зелените и свободните либерали – нямаше да имат мнозинство за съставяне на управление.

Снимка: БГНЕС