Албанска църква прокле Сръбската православна и нейния патриарх

Решението влиза в сила веднага

26.09.2023 | 15:04 Редактор: Михаела Кирилова
Албанска църква прокле Сръбската православна и нейния патриарх

Албанската църква "Свети Козма" в град Елбасан съобщи, че е решила да "прокълне" Сръбската православна църква, съобщи Клан Косова, като се позова на публикация на главния отец на църквата във Facebook.

В съобщението на църквата се посочва, че с решение на съвета на Албанската национална православна църква и с благословията на главата на църквата в Елбасан - отец Никола Джуфка, е взето решение църквата "Свети Козма" първо, "да прокълне сръбската църква и нейния патриарх Порфирий".

На второ място църквата решава да се разграничи от всяка сръбска църква в Сърбия и по целия свят. Третото решение е "всеки сръбски духовник да бъде обявен за еретик", а четвъртото - "непризнаването на сръбската църква за мирна православна църква".

Петото решение на църквата в Елбасан е свързано с документите, които Сръбската православна църква издава. Кръщелни и брачни свидетелства, както и други документи, които сръбската църква е издала, няма да бъдат признавани от албанската църква "Свети Козма".

На последно, шесто място се забранява на сръбски свещеници да влизат в албанската църква в Елбасан. Църквата посочва, че решението влиза в сила веднага, предаде БТА.

Снимка: Pexels