Южнокорейска секта подмамва млади хора, обещавайки им безсмъртие

Лидерът на групата е над 90-годишен

26.09.2023 | 22:57 Редактор: Толя Стоянова
Южнокорейска секта подмамва млади хора, обещавайки им безсмъртие

Софи е студентка. Вярваща християнка е. Живее във Франкфурт. Един ден на път за търговския център била заговорена от млад мъж, който я попитал дали не иска да поработят заедно върху реферат за Библията. Софи приела, без да подозира, че мъжът е член на южнокорейската секта Shincheonji.

Shincheonji означава "ново небе, нова Земя". Лидерът на групата живее в Южна Корея и се казва Лий Ман-хи. Той е над 90-годишен, но последователите му го смятат за безсмъртен. Лий Ман-хи е бил член на различни християнски отцепнически групи в Южна Корея, преди да основе своя собствена секта. Това се случва през 1980-те години. На последователите си той обещава един нов свят в единство с Бога. Но не и безвъзмездно.

В брошура на Икуменическия център в Германия се казва следното за Лий Ман-хи: "Той събира по цял свят последователи, които да се подготвят за края на света". Във Федералната република южнокорейската секта събира все повече последователи. На тях им се обещава "безсмъртие". Първоначално ги канят на библейски курс, но постепенно започват да ги изолират от външния светя - ангажират ги с мисионерска дейност и работа в сектата. Много от последователите осъзнават твърде късно, че са станали част от секта, посочва АРД, цитирано от "Дойче Веле".

Към момента поне в осем германски общини има центрове на Shincheonji. Сред тях са и големи градове като Франкфурт, Берлин, Есен и Хамбург. Смята се, че при броя на членовете ѝ става дума за четирицифрено число.

В Германия Оливер Кох, пълномощник за вероизповеданията към регионалните църкви в провинция Хесен, предупреждава за проблема. "Млади жени, напуснали сектата, свидетелстват за това, че се използват различни манипулативни тактики. Те са подложени на огромен натиск и им се внушава, че не трябва да се информират критично". За Кох е проблем и това, че въпросната секта не проповядва открито в градовете на Германия, а това се прави скришно.

Първоначално Софи се чувствала добре с хората от Shincheonji. Харесвало ѝ да бъде толкова силно ангажирана с Библията. "Исках да контактувам с хора, които също се интересуват от християнството", казва тя. Сред тях се чувствала разбрана. По-късно обаче ѝ станало ясно, че си има работа с проблемна група.

Снимка: БГНЕС