Високите наеми във Великобритания принудиха много хора да живеят на улицата

Нови данни на правителството показват, че бездомничеството се увеличава

24.09.2023 | 11:42 Редактор: Вяра Димова
Високите наеми във Великобритания принудиха много хора да живеят на улицата

Когато съдия-изпълнител неочаквано заплашил да смени ключалките ѝ, първата мисъл на Елизабет била да се обади на собственика на имота ѝ за помощ, пише Financial Times. Но се оказало, че собственикът не е изплатил ипотечния си кредит, затова самотната майка на три деца била принудена да напусне жилището и била настанена във временен дом от местния съвет в Олдъм, край Манчестър.

"Стресиращо е" да нямащ постоянно жилище, казва 49-годишната жена и допълва, че макар временният ѝ дом да е пълен с мухи и неприятни миризми, "е по-добър, отколкото да сме на улицата".

Историята на Елизабет става все по-обичайна, тъй като Великобритания изпитва недостиг на достъпни жилища, който противоречи на нарастващото търсене, повишава жилищните разходи и стеснява маржовете за собствениците на имоти.

Наемите в страната са на най-високото си ниво от началото на воденето на статистика от британския Национален статистически институт през 2016 г. след години на стагнация на жилищното строителство и растящо търсене. Заради поскъпването области, които не са имали значителен проблем с бездомничеството, изневиделица се сблъскват с растящ брой на хората, които няма къде да живеят.

В исторически план Олдъм е сравнително достъпно място за наемане на жилище, но броят на бездомниците там сега е почти два пъти по-висок от средното национално равнище, а ръстът на наемите е достигнал 80% на годишна база между януари и април. Сходен ръст се отчита и в броя на децата, които живеят в извънредно жилище.

"За съжаление тенденциите не са изненадващи и отразяват общата жилищна криза, която засяга всички части на страната, особено места, които традиционно не са се сблъсквали с такъв проблем", коментира Жасмин Басран, пиар мениджър в благотворителната организация Crisis, специализирана в проблема с бездомничеството. Тя допълва, че хроничният недостиг на социални жилища е отнел важна предпазна мрежа.

Нови данни на правителството за бездомничеството показват растящ брой хора, изпаднали в тежка криза – децата, живеещи във временен дом, са се увеличили с 10% на годишна база през първите три месеца на тази година.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

1
6 rate up comment rate down comment 0
Демонкрацията
преди 2 месеца
На *** до това води! ЕС И САЩ СА ЗА ТРЕПАНЕ! Сигнализирай за неуместен коментар