Над 3 хил. руски граждани в Латвия трябва да напуснат страната

Те не са подали документи за удължаване на разрешението за постоянно пребиваване

21.09.2023 | 22:45 Редактор: Михаела Кирилова
Над 3 хил. руски граждани в Латвия трябва да напуснат страната

Около 3500 руски граждани в Латвия ще получат тази седмица писма от миграционните власти с искане да напуснат страната, предаде ДПА.

Правителственият орган каза, че това са хора, които не са подали документи за удължаване на разрешението за постоянно пребиваване или не са се регистрирали за изпит по латвийски език до 1 септември. Те трябва да напуснат Латвия до 30 ноември, се добавя в съобщението.

Изменение на закона, прието от парламента през 2022 г., затегна правилата за пребиваване на руски граждани в Латвия в отговор на нахлуването на Русия в Украйна. За да продължат да живеят законно в Латвия, те трябва да кандидатстват за статут на постоянно пребиваване и в повечето случаи да докажат прилични познания по латвийски език.

Латвия, която има население от 1,9 млн., граничи с Русия. В балтийската държава има силно руско малцинство, като преобладаващата част от представителите му са имигранти от съветската епоха и техните потомци.

Разгорещен дебат избухна около новите правила, които засягат общо около 20 000 души, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС

1
3 rate up comment rate down comment 0
Дискриминация
преди 2 месеца
Това са наченките на латвийския Закон за защита нацията. Такива притеснителни сигнали се долавят от целия ЕС. Сигнализирай за неуместен коментар