Съдят Google за неверни данни, мъж се удавил заради Google Maps

Картата е показала мост, паднал 9 години по-рано

21.09.2023 | 14:13 Редактор: Искра Ангелова
Съдят Google за неверни данни, мъж се удавил заради Google Maps

Семейството на мъж от САЩ, който се удави, след като се свлече от срутен мост, твърди, че той е загинал, защото Google не е актуализирала картите си.

Семейството на Филип Паксън съди компанията за смъртта му, като твърди, че Google не е показала, че мостът е паднал девет години по-рано, съобщава Би Би Си. Паксън е загинал през септември 2022 г., след като се опитвал да мине по липсващия отчасти мост в Хикори, Северна Каролина.

Говорител на Google заяви, че компанията разглежда твърденията. Делото е заведено в гражданския съд в окръг Уейк във вторник.

Паксън, баща на две деца, се е прибирал от деветия рожден ден на дъщеря му в къщата на приятел и е бил в непознат квартал по време на смъртта си, според иска на семейството. Съпругата му е откарала двете му дъщери вкъщи по-рано, а той е останал, за да помогне за почистването.

"Непознавайки местните пътища, той е разчитал на Google Maps, очаквайки, че тя ще го насочи безопасно към дома на съпругата и дъщерите му. Трагично, докато шофирал предпазливо в тъмнината и дъжда, той без да подозира, последвал остарелите указания на Google към това, което семейството му по-късно научило, че от близо десетилетие се нарича "Мостът за никъде", и се блъснал в Сноу Крийк, където се удавил", се казва в изявление на адвокатите на семейството, в което се обявява искът, пояснява БГНЕС.

Местните жители многократно са се свързвали с Google, за да ги накарат да променят онлайн картите си, след като мостът се срути през 2013 г., се твърди в иска. Според "Charlotte Observer" бариерите, които обикновено се поставят на входа на моста, липсват поради вандализъм.

В съдебния процес се завеждат искове и срещу три местни компании, като се твърди, че те са имали задължение да поддържат моста.

"Нашите момичета се питат как и защо е загинал техният татко, а аз нямам думи, които да могат да разберат, защото като възрастен човек все още не мога да разбера как отговорните за GPS указанията и моста са могли да действат с толкова малко внимание към човешкия живот", казва в изявление съпругата му Алисия Паксън.

"Изказваме най-дълбоки съболезнования на семейство Паксън", заяви говорител на Google пред AP News. "Нашата цел е да предоставяме точна информация за маршрутите в Maps и в момента разглеждаме този съдебен иск."