Експерт: България и Румъния ще усетят последиците от взрива на язовир "Нова Каховка"

Във водата плуват мини, а морските екосистеми ще бъдат сериозно засегнати, прогнозира Франк Галан

10.06.2023 | 21:01 Редактор: Вяра Димова
Експерт: България и Румъния ще усетят последиците от взрива на язовир

Румъния и България като крайбрежни държави на Черно море ще усетят последиците от взривяването на стената на язовир "Нова Каховка". Това прогнозира експертът по водите Франк Галан в интервю за австрийския вестник "Дер Щандарт".

Специалистът посочва, че язовирът е един от най-големите в Източна Европа. "Дори и да стане чудо и войната да приключи утре, последиците от скъсването на язовира ще бъдат усещани десетилетия наред", смята Галан. Той определя взрива на "Нова Каховка" като катастрофа с огромни хуманитарни, екологични и икономически последици.

Експертът предупреждава, че във водата плуват мини. Освен това морските екосистеми ще бъдат сериозно засегнати от катастрофата, казва Галан. Това се отнася най-вече за района около Крим, което засяга и руснаците, но и цяло Черно море, заявява специалистът пред австрийското издание. 

"В град Херсон, на 60 км надолу по течението на реката, където преди войната живеeха 300 000 жители, водното ниво продължава да се покачва. Скоро то ще достигне метър и половина, което ще има дългосрочни последици", казва експертът.

Скъсването на язовирната стена според него е сериозна ескалация на войната в Украйна. "Ако някой създаде хуманитарна и екологична катастрофа от подобен мащаб, на какво още е способен? Да атакува атомна електроцентрала ли?", пита Галан.

Норсар, норвежка група, която следи сеизмичните активности в Европа, съобщи, че експлозията е станала в 2:54 ч. украинско време на 6 юни. Това е първото независимо доказателство, че язовирната стена е била взривена, а не е рухнала в резултат от вътрешно напрежение и лошо управление, коментира американската обществено радио NPR. "Виждаме импулс от енергия, който е фокусиран. Това е типично за експлозия", обяснява Волкър Ойе, сеизмолог в Норсар, цитиран от DW.

"Войната се връща в Европа, а с нея и жестокостта на Втората световна война", казва Франк Гала. "От миналата есен знаем, че Русия се цели в елекроцентрали и електропреносната мрежа, както и в станции за питейна вода. Това са умишлени военни действия срещу цивилното население, намиращи се в пълно противоречие с Женевските конвенции от 1949 г. и допълнителните протоколи към тях от 1977 година." Пред "Дер Щандард" той подчертава, че чл. 15 от Конвенцията изрично забранява подобни атаки срещу язовири и атомни електроцентрали.

Снимка: БГНЕС