Тайна контраофанзива на Украйна, явна заявка на Путин за ядрени оръжия

"Язовирът Каховка не е бил обстрелван", коментира Жозеп Борел

09.06.2023 | 18:51 Редактор: Михаела Димитрова

Дългоочакваната контраофанзива на Украйна започна. Това съобщи Институтът за изследване на войната. Украинските сили държат в тайна подробностите. Но се предполага, че тя ще се състои от множество действия с различна интензивност и няма да има единична операция.

Активни боеве се водят днес в Запорожка област в Южна Украйна. Украинската армия обаче не потвърждава за бойни действия и информацията за старт на дългоочакваната контраофанзива остава оскъдна. Русия от своя страна обяви, че ще разполага тактически ядрени оръжия в Беларус през юли. Президентът Владимир Путин се срещна със своя беларуски колега Александър Лукашенко в Сочи.

"Като цяло обстановката е стабилна, дори бих казал добра. В тази област си сътрудничим. По най-чувствителните въпроси, по които се разбрахме, на 7-8 юли започва подготовката на съответните оръжия ще бъдат завършени. Всичко е по план, всичко е стабилно", каза Путин.

"Все повече стават доказателствата, че Русия е отговорна за взривяването на язовира Каховка", коментира върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел в интервю за испанската обществена телевизия.

"Язовирът не е бил обстрелван. Той е бил унищожен от експлозиви, поставени в зоната, където се намират турбините. Тази зона е под руски контрол“. Службата за сигурност на Украйна обяви, че е прихванала телефонно обаждане, което доказва, че руска "диверсионна група" е взривила стената на язовир "Каховка".

По последни данни при наводненията са загинали най-малко 5 души, а 13 са обявени за безследно изчезнали. наводненията може да продължат още 10 дни. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.