Швеция обмисля да приеме войски на НАТО на своя територия

Според Улф Кристерсон и Пал Йонсон "решението изпраща ясен сигнал към Русия"

09.06.2023 | 17:30 Редактор: Михаела Димитрова
Швеция обмисля да приеме войски на НАТО на своя територия

Швеция, която все още не е влязла в НАТО, е готова да приеме временни бази на Алианса на своя територия още преди да стане пълноправен член, заяви премиерът Улф Кристерсон, цитиран от АФП.

По негови думи подготовката може да включва разполагане на материали и персонал. "Решението изпраща ясен сигнал към Русия и укрепва отбраната на Швеция", се твърди в съвместно изявление на шведския премиер и министъра на отбраната Пал Йонсон.

Поканата на Швеция за НАТО беше изпратена през юни 2022 г., но присъединяването на страната беше блокирано от Турция и Унгария. За да може една държава да влезе в Алианса, тя се нуждае от одобрението на всичките 31 държави, членуващи в него.

Няма ясна индикация дали преизбраният президент на Турция Реджеп Ердоган скоро ще промени решението си, подчертава БГНЕС.

Анкара е подложена на натиск от западните страни да даде зелена светлина на Стокхолм, тъй като се смята, че Швеция е изпълнила всички условия на споразумението между двете държави, подписано миналата година, както наскоро заяви генералният секретар на военния блок Йенс Столтенберг.

Това споразумение включва ангажимент за забрана на опозиционните кюрдски движения, като Кюрдската работническа партия - ПКК, включена в черния списък от Анкара, която ги смята за "терористични" групи. Турция обаче също така иска от скандинавската страна да екстрадира активисти, живеещи в нейните граници, които смята за "терористи".

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 1
Пешо от Нови хан
преди 10 месеца
Шведите са културен и спокоен народ , ама изглежда че и те имат правителство като нашето... Сигнализирай за неуместен коментар