Повдигнаха редица федерални обвинения на Доналд Тръмп

Адвокатът му се опасява, че бизнесменът може да бъде задържан след явяването си в съда

09.06.2023 | 07:10 Редактор: Петя Кръстева

Американският президент Доналд Тръмп (2017-2021) се изправя пред съда по обвинения за работа със секретни документи. 76-годишният Тръмп е получил седем обвинения, съобщават американските медии.

За първи път Тръмп ще трябва да отговаря по обвинения на федерално ниво. Той е обвинен в рамките на закона за шпионажа, посочи адвокатът му Джим Тръсти. Повдигнати са му и обвинения за възпрепятстване на правосъдието, за унищожаване или фалшифициране на документация, за заговорничене и за фалшиви показания.

Специалният съветник разследва как Тръмп е боравил с класифицираните документи, които е отнесъл в имота си в Мар а Лаго във Флорида, след като е напуснал Белия дом. През януари 2021 г. Специалният съветник разследва и дали Тръмп не е попречил на властите да си върнат документите.

Първоначално лично Тръмп обяви в социалната си мрежа, че администрацията на президента Джо Байдън му е повдигнала обвинения и каза, че е невинен. Той разказа, че е получил призовка да се яви във федерален съд в Маями идния вторник. Самият Тръсти не е виждал още текста на обвиненията срещу Тръмп и каза, че клиентът му е получил призовката по имейл.

"Те преследват един популярен президент, който има много повече гласове от всеки друг в историята досега. Те ме разследват по случая с кутиите и също както руския случай, те няма да се спрат. Това продължава вече 7 години. Те няма да спрат, защото изборите наближават. Това е постановка от демократите", коментира той. 

Тръсти добави, че Тръмп ще се яви в съда както е призован. Той изрази хипотеза, че Тръмп няма да бъде задържан тогава, защото няма никъде да избяга.

Правоприлагащите органи също са били изненадани от новината и сега прехвърлят ресурси в Маями за съдебното заседание, на което ще присъства Тръмп. Специалният съветник и Министерството на правосъдието засега не са правили изявления по случая. Белият дом също не е коментирал случая.

През април Тръмп бе обвинен за фалшифициране на счетоводна документация. Миналата есен американският министър на правосъдието и главен прокурор Мерик Гарланд назначи Джак Смит за специален съветник, който да води разследването срещу Тръмп.

Това стана, след като бизнесменът обяви, че се кандидатира за президент. Целта на това назначение бе разследването да бъде независимо от правосъдното министерство от администрацията на Байдън.

Според експерти обвинителният акт няма да повлияе на кампанията на бившия президент на САЩ за връщането му в Белия дом през 2024 година. 

Снимка: БГНЕС