Канада поиска помощ от Европа в борбата с пожарите, смогът - по-гъст този в Ню Делхи

Хората се принудиха да извадят маските от Ковид пандемията

08.06.2023 | 19:19 Редактор: Вяра Димова

Милиони хора в Северна Америка бяха посъветвани да носят маски на открито. Причината - мръсният въздух, предизвикан от многото горски пожари в Канада. Нездравословна мъгла отмени полети и бейзболни мачове, а хората отново извадиха предпазните маски от времето на пандемията от Ковид.

Замърсен е въздухът в поне 13 американски щата, включително Ню Йорк, където днес смогът беше по-гъст от този в най-мръсния град в света - Ню Делхи. Десетки милиони хора в Канада и източните американски щати са призовани да си останат по домовете и да не отварят прозорците.

През последните дни стихията се разпространява на юг и пушекът оцвети в оранжево небето в Ню Йорк, Масачузетс, чак до Южна Каролина. По улиците на Ню Йорк ясно се усеща миризма на пушек. Репортерът от CBS Стивън Фабиан демонстрира какво е необходимо, за да се предпазят хората от опасния дим.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че Канада е поискала помощ в овладяването на стихията и Европа изпраща поне 280 пожарникари и оборудване. 

Около 3,8 милиона хектара гори вече са изгорели, приблизително 15 пъти над средното за 10 години. А прогнозата в дългосрочен план не е добра - заради климатичните промени до 2090 г. интензитетът на горските пожари ще се увеличи с 57%. 

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
manolovv
преди 10 месеца
Русия имат огромни самолети-цистерни приспособени за гасене на горски пожари. Да поискат от тях! Сигнализирай за неуместен коментар