Турция се подготвя да поеме командването на силите на НАТО в Косово

Страната ще поеме ръководството на мисията, известна като "КейФор", съобщи "Блумбърг"

08.06.2023 | 22:51 Редактор: Вяра Димова
Турция се подготвя да поеме командването на силите на НАТО в Косово

Турция се подготвя да поеме командването на силите на НАТО в Косово в рамките на планирана ротация през есента, след най-тежките сблъсъци в региона от десетилетие насам, съобщава "Блумбърг", като се позовава на свои източници, запознати със ситуацията.

Турция, която разполага с втората по големина армия в рамките на Организацията на Северноатлантическия пакт след САЩ, ще поеме ръководството на мисията, известна като "КейФор", от Италия през октомври. "Прехвърлянето на правомощията се обмисля от известно време, но окончателното решение беше взето едва наскоро", отбелязва още медията.

Турското министерство на отбраната и представителите на НАТО все още не са коментирали информацията.

По искане на НАТО Турция разположи батальон от командоси в Косово след протестите, при които бяха ранени 30 миротворци. Случилото се застраши дългогодишния процес на нормализиране на връзките между Сърбия и Косово в критичен момент, когато Европейският съюз и съюзниците от НАТО са съсредоточени върху войната на Русия в Украйна, припомни БГНЕС.

Алиансът изпрати 700 войници като подкрепление. 65-та мотострелкова бригада от специалните сили на Турция пристигна в Косово като част от подсилването на силите на НАТО, разположени в региона. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган взе решението за изпращане на турски войски в Косово на фона на ескалацията в региона след консултации с ръководството на Северноатлантическия алианс.

Снимка: БГНЕС