Тежки боеве в Запорожие, Украйна започна дългоочакваната офанзива

Новината е потвърдена от четирима военни

08.06.2023 | 15:40 Редактор: Юлиан Христов
Тежки боеве в Запорожие, Украйна започна дългоочакваната офанзива

Украинската армия започна дългоочакваното контранастъпление срещу окупационните руски сили, откривайки решаваща фаза във войната, която трябва да доведе до възстановяване на териториалния суверенитет на Украйна и запазване на подкрепата на Запада в нейната битка срещу Москва, съобщава The Washington Post.

В сряда вечерта украинските войски засилиха атаките си на фронтовата линия в югоизточната част на страната. Новината за контранастъплението е потвърдена от четирима военни, които обаче са пожелали анонимност, тъй като не са упълномощени да обсъждат публично развитието на бойните действия.

Според информацията на американския вестник, в редиците на украинските части са специализирани щурмови части, въоръжени със западни оръжия и обучени по тактиката на НАТО. 

Washington Post отбелязва, че руските военни блогъри също съобщават за тежки боеве в района на Запорожие, част от фронтовата линия, която отдавна се смяташе за вероятно място на новата украинска кампания.

Нанасяйки удар на юг през равните полета на Запорожие, силите на Киев биха могли да прережат т.нар. "сухопътен коридор" между континентална Русия и Кримския полуостров, прекъсвайки ключови руски линии за доставки, уточнява "Фокус". 

Изданието припомня думите на украински официални лица през последните дни, че няма да направят официално съобщение, че контранастъплението е започнало и че нито едно действие няма да отбележи началото му. 

Снимка: БГНЕС


1
3 rate up comment rate down comment 2
Aleks
преди 10 месеца