Евакуират хиляди хора по течението на Днепър, пик на разлив на вода в следващите часове

Властите опитват да спасят хората и да им осигурят питейна вода

07.06.2023 | 07:13 Редактор: Юлиан Христов

На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, Украйна и Русия се обвиниха взаимно за разрушаването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ. Хиляди хора се евакуират по течението на река Днепър след разрушаването на язовира "Нова Каховка" по време на руските удари в Украйна.  

Според президента Володимир Зеленски, стичащите се води може да наложат евакуацията на 80 населени места заради наводнения. По думите му властите правят всичко възможно, за да спасят хората и да осигурят питейна вода на тези, които я получaват от язовир "Каховка - Криви Рог" и цялата Днепропетровска област, градове и села в Херсонска, Николаевска и Запорожка област.  

Язовир "Каховка" е от решаващо значение за региона. Той осигурява вода на фермерите и жителите, както и на Запорожката атомна електроцентрала, която използва вода от резервоарите за охлаждане. Твърди се, че ситуацията там е под контрол и няма "непосредствен риск за ядрената безопасност" за централата, според Международната агенция за атомна енергия.  

Администраторът на държавните водноелектрически централи на Украйна предупреди, че пикът на разлив на вода се очаква в следващите часове, след което се очаква водата бързо да се оттегли до 4-5 дни. 

Снимка: БГНЕС