Скъпи вещи и владение за милиони: Животът на съпругата на Ердоган

Заради Емине затворили цял търговски център в Брюксел, за да може да пазарува необезпокоявано

06.06.2023 | 13:20 Редактор: Вяра Димова
Скъпи вещи и владение за милиони: Животът на съпругата на Ердоган

Турската първа дама Емине Ердоган обича да дава съвети – особено на турските домакини. От обелките на ябълките може да се свари оцет, а мангото е вкусно, дори и сушено – разкри тя пред близкия до властите вестник "Йени Шафак". Манго ли? В днешна Турция? Вълната от подигравки в социалните мрежи беше огромна, пише германският "Велт ам Зонтаг" и пояснява, че хората в Турция се редят на опашки за по-евтини картофи и лук, докато жената на Ердоган им обяснява как да ядат сушено манго. 

Първата дама неведнъж е била критикувана за луксозния начин на живот, който поддържа. И действително, едва ли са много турците, които смятат, че Емине Ердоган е олицетворение на скромност. За нейния моден външен вид, включващ плътно вързана забрадка, широки рокли от луксозна материя, обувки с висок ток и силен грим, се грижи специално наета от нея модна дизайнерка, обяснява германското издание.

Снимка, на която се виждаше, че Емине Ердоган носи чанта на луксозната марка Hermes за 45 000 евро, предизвика възмущение, също както и съобщенията в медиите, че е купила предмети от един антикварен магазин във Варшава на стойност от 44 000 евро.

За "пристрастената към шопинг" президентска съпруга, както я нарече британският "Дейли Мейл", през 2015 година дори бил затворен цял търговски център в Брюксел, за да може Емине Ердоган да пазарува необезпокоявано, припомня  списание "Фокус".

Емине Ердоган, подобно на съпруга си, произхожда от скромно семейство - тя е едно от общо пет деца в семейството. Родена е в Истанбул, но родителите ѝ са от Анадола и явно са били строго религиозни. На 15 години Емине трябвало да сложи мюсюлманска забрадка, а братът на турската първа дама преди време разказа пред вестник "Миллиет", че сестра му дни наред плакала и дори заплашвала да се самоубие, защото в онези години носенето на забрадка означавало, че няма да има право да следва, пише DW.

Президентшата не се стреми към активни политически дейности. Вместо това подкрепя неизменно съпруга си, който току-що спечели още един мандат начало на Турция. Една от основните ѝ задачи обаче е да властва над частните покои на семейството. Ердоган построи за себе си и семейството си дворец с хиляда стаи в Анкара. Говори се, че стените там имат копринени тапети, а килимите струват над 8 милиона евро. 

Снимка: БГНЕС