МААЕ увери: Няма заплаха за АЕЦ "Запорожие" след взрива в Каховската ВЕЦ

Ситуацията в централата е под контрол

06.06.2023 | 11:27 Редактор: Михаела Димитрова
МААЕ увери: Няма заплаха за АЕЦ

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че няма "непосредствен риск за ядрената безопасност" на атомната електроцентрала "Запорожие", след като взрив на част от стената на "Нова Каховка" в Южна Украйна по-рано във вторник прекъсна нейното охлаждане.

Руската държавна корпорация за ядрена енергия "Росатом" също заяви, че пробивът на язовирна стена в Южна Украйна засега не представлява заплаха за контролираната от Москва Запорожка АЕЦ, предаде Ройтерс.

Директорът на контролираната от Русия електроцентрала Юрий Черничук посочи в изявление в Telegram, че ситуацията в атомната централа е стабилна. "Към момента няма заплахи за безопасността на Запорожката АЕЦ. Пет блока са в състояние "студено спиране", 1 - в състояние "топло спиране". Нивото на водата в охладителния басейн не се е променило и е 16,67 метра", посочи той.

Черничук каза, че водното охлаждане на басейните за съхранение на отработено ядрено гориво на съоръжението е в затворена верига и няма пряк контакт с вода, идваща от язовир "Нова Каховка", нито пък системата за отвеждане на топлината зависи от водата от резервоара, която може да се допълва с вода от "няколко алтернативни източника", предаде БНР.

Украинската държавна агенция за атомна енергия заяви по-рано във вторник, че ситуацията в централата е под контрол, но че бързо понижаващото се ниво на резервоара представлява "допълнителна заплаха" за най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Снимка: БГНЕС