Като във времената на Тито? Арестуваха известен журналист заради транспарант с обесен Вучич

Бошко Савкович е основател на сатиричния вестник "Naša krmača"

04.06.2023 | 20:45 Редактор: Искра Ангелова
Като във времената на Тито? Арестуваха известен журналист заради транспарант с обесен Вучич

Известният сръбски журналист и публицист Бошко Савкович е арестуван около обяд в апартамента си в Белград, тъй като е носил транспарант с кукла на "обесения президент Александър Вучич" по време на поредния протест срещу насилието в сръбската столица.

Според дъщерята на Савкович, Емилия, четирима мъже са се появили на вратата на дома им без заповед за арест и без да се представят. Те са отвели незаконно журналистът с извинението, че ще проведат "разговори".

Савкович е задържан за т. нар. "разяснителна беседа" относно куклата, прикрепена към носения от него транспарант по време на масовия протест "Сърбия срещу насилието", който се проведе за пети път и събира десетки хиляди души.

Протестите под този наслов се превърнаха в едни от най-масовите митинги, откакто преди повече от две десетилетия широки демонстрации предизвикаха падането на военнопрестъпника Слободан Милошевич.

Случаят на задържането на Савкович кореспондира с репресивните методи на югославските тайни служби от времената на диктатора Йосип Броз Тито и по конкретно със способите на "Управлението за държавна сигурност" (УДБА), припомня БГНЕС.

По думите на Емилия Савкович баща ѝ е основател на сатиричния вестник "Naša krmača", символ на борбата за свобода на журналистиката - идея, която е "разбита на улицата" от хората на Вучич. По последна неофициална информация Бошко Савкович ще се яви пред сръбската прокуратурата още утре. Очаква се той да бъде обвинен в призив за насилствено сваляне на конституционния ред и сигурност.

Снимка: БГНЕС