Германия изпраща два военни кораба в Тихия и Индийския океан през 2024

Китай твърди, че почти цялото Южнокитайско море е негово

04.06.2023 | 12:17 Редактор: Михаела Димитрова
Германия изпраща два военни кораба в Тихия и Индийския океан през 2024

Германия ще изпрати два военни кораба в Тихия и Индийския океан през 2024 г., е заявил министърът на отбраната Борис Писториус, на фона на нарастващото напрежение между Китай и Тайван и относно спорното Южнокитайско море, цитира Ройтерс.

Говорейки на "Диалог Шангри-Ла" в Сингапур, най-важната конференция за сигурност в Азия, Писториус  е заявил, че страните трябва да отстояват основания на правила международен ред и защитата на основните морски проходи.

"За тази цел германското федерално правителство изпрати фрегата в Индийско-Тихоокеанския регион през 2021 г. и отново, през 2024 г., ще разположи морски активи – този път фрегата и кораб за доставки – в региона“, е заявил той, според  неговата реч, разпространена от министерството на отбраната в Берлин.

Той е добавил, че разполагането не е насочено срещу никоя нация, забележка, която очевидно е насочена към Китай.

"Напротив: те са посветени на защитата на основан на правила международен ред, който всички сме подписали и от който всички трябва да се възползваме, било то в Средиземно море, в Бенгалския залив или в Южнокитайско море. "

Като демонстрира по-голямо военно присъствие в региона, Германия върви по въжето между своите сигурност и икономически интереси, тъй като Китай е най-важният търговски партньор на Берлин.

През 2021 г. германски военен кораб отплава в Южнокитайско море за първи път от почти 20 години, ход, който накара Берлин да се присъедини към други западни страни в разширяването на военното си присъствие в региона на фона на нарастващата тревога относно териториалните амбиции на Китай, предаде "Фокус".

Китай твърди, че почти цялото Южнокитайско море е негово, въпреки решението на международен трибунал, че Пекин няма правно основание за тези претенции и е изградил военни постове на изкуствени острови във водите, които съдържат газови находища и са добри за риболов.

Около 40% от външната търговия на Европа преминава през Южнокитайско море.

Снимка: Pixabay