Очевидец на ужаса в Индия: Бях заспал, когато върху мен се оказаха тела на пътници

Малко след инцидента очевидец разказва, че при дерайлирането на влака е настъпил хаос

03.06.2023 | 22:00 Редактор: Михаела Димитрова
Очевидец на ужаса в Индия: Бях заспал, когато върху мен се оказаха тела на пътници

Ден след катастрофата в Индия все още не е ясно какво точно се е случило. Сблъскалите се и преобърнати вагони лежат един върху друг. Отломките се трупат на метри височина. Металът е разкъсан, прозорците - изпочупени. Спасителите се опитват да спасяват пострадалите. На място са изпратени повече от 1000 души, съобщава АРД.

Малко след инцидента очевидец разказва, че при дерайлирането на влака е настъпил хаос. "Тъкмо бях заспал, когато влакът се преобърна. Върху мен изведнъж се оказаха телата на десетина пътници. Ръката ми е ранена. Когато излязох от вагона, видях, че на много хора им липсват ръцете".

Друг очевидец от индийския щат Бихарам също пътувал във влака, за да заведе децата си на училище в Керала "Влакът излетя от релсите и се преобърна. Наложи се да издърпаме хора от прозорците. В този момент нямаше никаква помощ", разказва той.

Ръководителят на индийска Комисия за борба срещу бедствия и аварии Атул Карвал говори за огромно бедствие. Много вагони са буквално смазани. Затова е трудно да се влезе във вагоните, за да се види дали има все още живи хора. "За да не ги нараним, трябва да работим много внимателно. Надяваме се да приключим работата си преди залез слънце“, казва Карвал, цитиран от ARD и DW.

Днешният ден е обявен за ден на траур в източния индийски щат. Министър-председателят Нарендра Моди замина за Одиша, за да разговаря с пострадалите. Железопътната мрежа на Индия, която е с остарели влакове и релсов път, е потенциално опасна в много части на страната. Влаковата катастрофа от снощи е най-тежката в Индия от повече от 20 години насам.

Снимка: БГНЕС